Βαγγέλης Χατζατουριάν: Για πάνω από 7.000 δρομείς προετοιμάζεται η διοργάνωση

Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, με σύνθημα «Τρέχοντας  στην Ιστορία» θα πραγματοποιηθεί ο Αγώνας Ιστορικής Μνήμης  Νέας Σμύρνης. Περισσότεροι από 7.000 δρομείς αναμένεται να λάβουν μέρος στις διαδρομές των 10-5 και 2,5 χλμ, σε μια διοργάνωση που φημίζεται πλέον για την αρτιότητα στη οργάνωση και την ασφάλεια και αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα δρομικά γεγονότα στην Αττική.

Ιθύνων νους του HistoricRunπου φέτος κλείνει τα τέσσερα του χρόνια, ο Βαγγέλης Χατζατουριάν, πρόεδρος της Ο.Ε.,  πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Νέας Σμύρνης ο οποίος διοργανώνει τον Αγώνα Ιστορικής Μνήμης, υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ και με την υποστήριξη του Πανιωνίου ΓΣΣ και του Τμήματος Νεότητας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού  Νέας Σμύρνης.

Ο κ. Χατζατουριάν μας μιλά για την μεγάλη επιτυχία του HistoricRun που  μέσα σε λίγα χρόνια, εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο αγώνα δρόμου της Αττικής, μετά τον αυθεντικό Μαραθώνιο και τον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας. 

 

Πώς κατάφερε το HistoricRun να γίνει τόσο σύντομα ένας Αγώνας που όλο και περισσότεροι δρομείς κάθε επιπέδου εντάσσουν στο ετήσιο καλεντάρι τους;

Πρόκειται αντικειμενικά για την πιο  οργανωμένη και μεγάλη γιορτή αθλητισμού και πολιτισμού στην Αθήνα, μετά τον Ημιμαραθώνιο και τον Μαραθώνιο της Αθήνας.

Αυτός ο Αγώνας κατάφερε μέσα σε 4 χρόνια,  μέσα από ένα όραμα πολλών ετών, αγάπη, μεράκι, στρατηγική και πολλή δουλειά να απογειωθεί στις προτιμήσεις των αθλουμένων δρομέων από τη Νέα Σμύρνη, την Αθήνα, αλλά και πολλές πόλεις της Ελλάδας. Και αυτό είναι που μας δίνει τη μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση και επιβράβευση.  Από 2500 συμμετοχές το 2015, πήγαμε στις 4000 το 2016, αγγίξαμε τις 6000 πέρυσι και φέτος  στοχεύουμε με πολλή μεγάλη προσοχή να ξεπεράσουμε  τις 7000 συμμετοχές, διατηρώντας το υψηλό επίπεδο οργάνωσης και υπηρεσιών.  

 

Με ποιο τρόπο καταφέρατε να συνδυάσετε το πολιτιστικό στοιχείο με την αθλητική ταυτότητα του Αγώνα ;

Αυτό το πετύχαμε κυρίως χάρη στο βασικό ιστορικό μήνυμα που εκπέμπει ο Αγώνας ο οποίος είναι ο μοναδικός σε όλη την Αθήνα που  είναι αφιερωμένος στις αλησμόνητες πατρίδες. Μάλιστα φέτος έχουμε κάνει μία τεράστια καμπάνια, επιχειρώντας να αναδείξουμε ιστορικά στοιχεία από τις αλησμόνητες πατρίδες, με σκοπό να κεντρίσουμε τη μνήμη των παλαιότερων και να συμβάλουμε στη γνώση των νεώτερων.

'Αλλωστε, στο πλαίσιο του αγώνα κάθε χρόνο πραγματοποιούμε μια ξεχωριστή εκδήλωση με τη συμμετοχή βραβευμένων αθλητών, στην οποία βραβεύουμε παράλληλα και «δρομείς» του πνεύματος, των τεχνών και του πολιτισμού. Μετά τoν Αλέκο Φασιανό, την Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, τον Λευτέρη Παπαδόπουλο και τον Τίτο Πατρίκιο, φέτος θα τιμήσουμε τον Βασίλη Βασιλικό.

 

Πείτε μας τι πρέπει να έχουν κατά νου οι συμμετέχοντες λίγο πριν τον Αγώνα;

Καταρχάς να πούμε ότι όλοι οι αγώνες πραγματοποιούνται στη Λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου, δίπλα από τις γραμμές του τραμ, ενώ το σημείο εκκίνησης και τερματισμού θα βρίσκεται μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου. Στην πλατεία θα υπάρχουν και όλες οι υποστηρικτικές λειτουργίες της διοργάνωσης. Το ραντεβού μας δίνεται στις 9 το πρωί στην κεντρική πλατεία Νέας Σμύρνης.

Εμείς αυτό που επιθυμούμε είναι ο Αγώνας να είναι μια ημέρα χαράς, γι‘αυτό στήνουμε μια γιορτή η οποία κρατάει το δρομέα με τους συνοδούς τους στον χώρο για τρεις ή και παραπάνω ώρες. Μετά τον τερματισμό,  ο δρομέας θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει από ένα απλό αφέψημα μέχρι να πιει μια μπύρα, να συμμετάσχει σε πολλά χάπενινγκς, ενώ θα υπάρχουν και πολλά δρώμενα για όσους έχουν παιδιά. Επίσης, θα υπάρχει μουσική σε όλες τις στάσεις του τραμ, με φετινή έκπληξη δύο γκρουπ κρουστών.

'Ολοι όσοι θα τρέξουν στις 14 Οκτωβρίου πρέπει να ξέρουν ότι θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν δίπλα σε Ολυμπιονίκες διαφορών αθλημάτων, σημαντικούς αθλητές, Πρωταθλητές  Στίβου, αλλά και καλλιτέχνες και ανθρώπους του πολιτισμού και του πνεύματος.

 

Μπορείτε να μας αναφερέτε κάποιες από τις φετινές καινοτομίες του Αγώνα που ξεχωρίζετε;

Μια νέα σκέψη μας, που υλοpoiείται φέτος, είναι η τοποθέτηση πινακίδων, για πρώτη φορά σε αγώνα, ανά μισό χιλιόμετρο, αφενός για τη σήμανση της χιλιομετρικής διαδρομής  και αφετέρου για την ανάδειξη της ιστορικότητας των σημείων,  στοιχείο το οποίο θα θυμίζει και την ιστορικότητα του ίδιου του Αγώνα,  καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Οι πινακίδες θα αναφέρουν ιστορικά πρόσωπα και σημεία της Σμύρνης, με στόχο να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση της συνείδησης της ιστορικότητας της πόλης μας.

Επίσης, μετά την έγκριση και πιστοποίηση με βάση τον κανονισμό της Ομοσπονδίας Στίβου του ΣΕΓΑΣ, δώσαμε μεγάλο αγώνα προκειμένου να κινήσουμε τη διαδικασία για την έγκριση του Αγώνα από την AIMSκαι την ένταξή του στο διεθνές καλεντάρι των Αγώνων  σε Δημόσιο Δρόμο.

 

Φέτος,  ξεκινάμε εξάλλου μια σειρά από κοινωνικού χαρακτήρα ανοίγματα. Η Ο.Ε. αποφάσισε να δώσει ένα πολύ υψηλό ποσοστό, που ξεπερνάει κατά πολύ το αντίστοιχο που δίνεται συνήθως σε παρόμοιες διοργανώσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, δηλαδή  το 70% των συνολικών εσόδων του αγώνα σε φορείς κοινωνικής ευθύνης, όπως είναι καταρχήν η ActionAid,  η δράση της οποίας συνάδει απόλυτα με τους συμβολισμούς και τον χαρακτήρα του Αγώνα. Επίσης, θα δοθεί ποσοστό των εσόδων στο Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, καθώς και στην Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή.